Sinds gisteren staan de kranten en de televisieschermen vol met allerlei (drog) redenen om de steeds uitgestelde deadline van het begrotingsconclaaf te verklaren. Maar feitelijk wordt er nu al dagen aan een stuk gepraat over één hamvraag. Ze prijkt boven deze blog.

Elio kan immers met het grootste gemak 11 miljard euro bij elkaar brengen. Of het nu met besparingen of belastingen is doet er niet toe want de staat kan ook eigendommen verkopen. En zelfs na de uitverkoop van de gebouwen destijds door een Oostendse projectontwikkelaar heeft België nog aardig wat bezittingen waarvan de ene al wat sneller aan de man kan gebracht worden dan de andere.

Kijk maar eens naar Belgacom waarvan 50% in handen is van de Belgische staat; goed vandaag voor 4 miljard euro, en aardig wat geinteresseerden. In één keer verkopen of gespreid over 4 jaar, het doet er allemaal niet toe, het gat in de begroting is onmiddellijk toe. Zonder geleuter over besparingen en/of belastingen.

Maar dan missen we elk jaar ons dividend van 400 miljoen euro en -niet vergeten- een persoonlijk Proximus abonnement, gratis Belgacom TV én een zitje op de eretribune tijdens de Memorial Van Damme. Tja, het is niet makkelijk voor de onderhandelaars als je zulk een kip met gouden eieren in uw bezit hebt. Je zou voor minder een beslissing uitstellen en het geld elders zoeken …

PS Hoeveel landen in de eurozone hebben nog een meerderheidsparticipatie in de lokale telecom operator? Kunnen we daar eens een referendum over organiseren?