Het gebeurde deze ochtend in Schoten, in de dagbladwinkel van mijn vriend Ludo.

Sommigen noemen hem wel eens een boskabouter maar eigenlijk doet Ludo me steeds denken aan de kerstman. Zijn grijze baard, zijn verschraalde stem, zijn prettige oogjes en al die andere kenmerken. Een man die vandaag niet achter de toog van zijn zaak zou moeten staan maar op de markt van Schoten, volledig in het rood en met bijhorende muts, met zijn bel luidroepend iedereen een prettige kerst toewensen.

Vandaag was het tijdens mijn wekelijks bezoek echter muisstil in de krantenwinkel. Geen spontaan gelach, geen schetterende stem, helemaal niets. Ludo was er wel, lichamelijk aanwezig, maar zonder stem. Met die leuke kerstmanstem is hij immers al een tijdje op de sukkel. Gespecialiseerde behandelingen kwamen eraan met een operatie als gevolg. En Ludo die een week zijn stem niet mag gebruiken.

Het deed wel raar deze ochtend. Ludo zonder stem. Deze avond wordt het letterlijk stille nacht bij de familie Van Gestel. Ludo zonder pretoogjes, want Ludo die niet kan grappen en grollen is Ludo niet. Toch aan het werk. Want de kleine zelfstandige is niet tegen alles verzekerd en zelfs als hij wel super verzekerd zou zijn blijft nog het risico klanten te verliezen. Zeker de zaterdag voor kerst is een topdag. Daarom stond Ludo er. Met op de toog een bord “Mag een week niet praten na operatie – zalig kerstfeest”.

De wekelijkse afrekening van mijn portie kranten en snoepgoed gebeurde zoals steeds op de kassa. Het totaalbedrag tikte Ludo in op zijn zakrekenmachine die hij vervolgens naar mij toedraaide. We wisselden het geld uit en namen afscheid. De duim ging omhoog en de ogen glinsterden toen ik Ludo voor 2012 terug zijn kertsmanstem toewenste.

Wat een schril contrast met wat er eerder deze week gebeurde in België. Duizenden gezonde mensen met een job weigerden donderdag te werken en legden ongevraagd het land lam. Deze zaterdagochtend in Schoten weigerde een kleine zelfstandige zonder stem in Schoten zijn Dagbladhandel Vordenstein te sluiten. Met een duidelijke kerstboodschap aan allen; als je kan werken moet je werken.

Bij deze wens ik iedereen al het beste voor deze kerstperiode maar mijn gedachten gaan vooral naar Ludo waarvan ik hoop dat hij in 2012 zijn stem terugvindt. In afwachting krijgt Ludo al onze stemmen als “Kerstman van het Jaar”. Ga hem tussen Kerst en Nieuwjaar bezoeken in zijn Dagbladhandel Vordenstein. Wees gerust, hij staakt nooit!