Een twaalfde ToDo4U: maak van elke slimme telefoon een digitaal burgerloket voor alle federale, regionale en lokale (overheids)diensten

Het Black Friday weekend is achter de rug. Alleen mensen die in volledige afzondering leven zullen het niet gemerkt hebben. Data is het nieuwe goud en dit weekend hebben digipolisten zoals Google of Facebook en e-commerce giganten zoals Alibaba, Amazon en Bol hun goudvoorraad alweer flink verhoogd. Voor de e-commerce giganten kwam daar nog een gigantische “traditionele” omzet bovenop. Maar ze hebben allemaal ongevraagd miljarden data verzameld over het (consumenten) gedrag van ons allemaal. Unizo afgevaardigd bestuurder Danny Van Assche vat de problematiek mooi samen in zijn quote:

“Gebruik Google, Facebook, Amazon, Booking, Bol en al die anderen op een intelligente manier als ondernemer want denk eraan dat je via hen je belangrijkste bedrijfsgeheimen deelt met je grootste concurrent.”

Ondernemers die mijn vorige ToDo4U in de wind sloegen zullen nu vaststellen dat hun klanten tijdens de eindejaarsperiode aanbiedingen krijgen van hun concurrenten. Black Friday is immers het jaarlijkse online holdup festijn geworden van digipolisten die op deze dag als volleerde moderne goudzoekers hun datavoorraden aanvullen. Ze proberen vervolgens hun goud zo snel mogelijk te verkopen want in tegenstelling tot echt goud heeft data-goud een veel beperktere levensduur. Geen nood, de eindejaarsaankopen komen eraan en het november data-goud zal in december snel verkocht worden … en aangevuld worden met een nieuwe en versere data-goud voorraad.

Het wordt echt tijd dat ik mijn persoonlijke gegevens veilig kan opslaan en zelf mag bepalen wie daarvan wanneer gebruik mag maken. Al jaren verdedig ik het #OYOD (Own Your Own Data) concept en daarom ben ik zeer verheugd dat eerder tijdens diezelfde Black Friday week het Agentschap Digitaal Vlaanderen de digitale kluis voor elke Vlaamse burger aangekondigd heeft. Niet zomaar een aankondiging maar een duidelijk statement met de zegen van Sir Tim Berners-Lee, de uitvinder van het internet die het op de Trefdag in Gent allemaal persoonlijk kwam ondersteunen.

Meer dan een jaar geleden, op 28 september 2020 kondigde de minister-president reeds het Vlaams Datanutsbedrijf Datanet aan. Zoals Telenet in Vlaanderen het monopolie van het toenmalige Belgacom stopte zal dit Datanet -samen met de hoger vermelde Solid persoonlijke kluis- een halt toeroepen aan de digipolisten en voor een nieuw evenwicht zorgen in deze digitale wereld met respect voor de privacy van elke burger. Data zal hier vrij en zonder misbruik kunnen vloeien. En Vlaanderen zal deze wereldwijde primeur claimen. Mooi.

Allemaal nobele doelen van onze politieke beleidsmakers maar de burger blijft nog steeds op zijn/haar honger. Want geen enkele burger is vandaag vragende partij voor een kluis of een datanutsbedrijf. Jan of Jantine-met-de-pet wil een digitaal loket (dat rijmt zelfs) op zijn/haar smartphone. Niets meer, niets minder.

De apps van KBC en Belfius zijn intussen world class, de bankiers hebben de overgang gemaakt van kantoren naar digitale loketten maar de Vlaamse burger komt nog steeds terecht in een wildgroei van websites en apps die symbool staan voor de verschillende silo’s van onze federale, regionale en lokale overheden.

Daarom mijn twaalfde en laatste ToDo4U, deze keer alleen voor onze politieke beleidsmakers om ervoor te zorgen dat burgers van hun overheid hetzelfde digitale gebruiksgemak krijgen als van hun banken:

Maak van elke slimme telefoon een digitaal burgerloket voor alle federale, regionale en lokale (overheids)diensten

Zorg er ook voor dat alles klaar is tegen 11 juli 2022 want dan kunnen alle Vlaamse ministers en burgemeesters unisono dit Vlaams burgerloket openen. De Vlaamse feestdag mag ook eens een digitale feestdag zijn waar slogans zoals Vlaanderen in Actie, Radicaal Digitaal, Smart Flanders, Gemeente zonder Gemeentehuis eindelijk worden ingekleurd via Mijn Burgerprofiel en de VLapp, de Vlaamse app. En ja, toegang tot de kluis en tot het datanutsbedrijf regelen we ook wel zodra deze twee beschikbaar zijn. Want alle bestaande diensten en informatie zullen via de VLapp op een gebruiksvriendelijke wijze snel aan iedereen ter beschikking kunnen worden gesteld.

De twaalf geboden zijn hiermee rond. Volgende week de finale afsluiting en een zicht op het Vlaanderen van de toekomst waar mijn kleinkinderen trots op zullen zijn. Ver van het Arm Vlaanderen waarover mijn grootvader sprak.

Bruno Borrelt, uw digitale activist van dienst – 28/11/2021

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s