Digitaal is een werkwoord; de 12 geboden voor digitaal gebruiksgemak in Vlaanderen

Exact drie maanden geleden, op 5 september startte ik deze serie met de vaststelling “De digitale kloof moet dicht in Vlaanderen”. Tijdens mijn loopbaan evolueerde deze kloof immers van het al dan niet hebben van een computer over het al dan niet hebben van een internet connectie tot het al dan niet kunnen gebruiken van de nieuwe digitale technologieën.

Intussen hebben meer dan 90% van de Vlamingen een smartphone vol apps, zijn we allemaal screenagers of smombies (smartphone zombies) geworden, kijken we meer naar ons scherm dan in elkaars ogen en luisteren we meer naar voice assistants dan naar elkaars stem. De digitale kloof is dan wel gedicht maar gebruiken we al die nieuwe technologieën wel op de juiste manier? Want de kloof tussen arm en rijk is groter dan ooit, de kloof tussen politici en burgers vergroot elke dag en de wereld is er nog steeds niet mooier en duurzamer op geworden.

Weinigen hebben begrepen dat ons traditioneel democratisch model dat gebaseerd is op regelmatige verkiezingen en trage politieke besluitvorming niet meer opgewassen is tegen hypersnelle innovatie en een burgergemeenschap die leeft en met elkaar communiceert in een “always on, always connected” digitale maatschappij. In Vlaanderen zijn de Wetstraat en de Dorpsstraat al jaren geen communicerende vaten meer. We moeten weg van een centrale overheid die trage of geen beslissingen neemt maar samen evolueren naar een platform dat de burger centraal stelt. Technologie zet ons democratisch model op de helling maar kan ook voor de oplossing zorgen.

Maar dan moeten zowel burgers, ondernemers als politici technologie op de juiste manier gaan inzetten en gebruiken. Futuroloog Rik Vera lichtte het in 15 minuten klaar en duidelijk toe op de Trefdag Digitaal Vlaanderen verleden week in het Gentse ICC.

De Vlaamse overheid moet de motor worden van een datadriven ecosysteem economie die beter is voor mens en planeet zodanig dat “wij zijn de overheid” eindelijk vorm krijgt in Vlaanderen.

Terwijl politici in Wetstraat en Martelaarsplein deze dagen worstelen met het nemen van moedige beslissingen rond Covid en kernuitstap op basis van publiek beschikbare objectieve data zitten de ambtenaren van Digitaal Vlaanderen gelukkig niet stil om Vlaanderen klaar te stomen voor 2035 met initiatieven zoals het datanutsbedrijf, de digitale kluis en het burgerloket. Zij verdienen alle hulp en steun. Om hen te ondersteunen en te helpen publiceerde ik de voorbije weken mijn 12 geboden. Maar ook voor het digitaal gebruiksgemak van elke Vlaamse burger want we kunnen digitaal veel meer dan we denken.

Daarom neemt deze digitale activist en Vlaamse realist een pauze met zijn wekelijkse opiniestukken en trek ik vanaf begin 2022 het Vlaamse land rond met een roadshow onder de titel:

Later deze maand volgt een e-boek onder dezelfde titel maar met een voorwoord van een oude wijze man en een nawoord van de digital native generatie. En als klap op de vuurpijl krijgt u er nog de “RijksRegisterRun” bij, een eenvoudig digitaal spel voor jong en oud dat elke familie zowel op kerst als oudejaar dichter bij elkaar zal brengen. Stay tuned.

Bruno Borrelt, uw digitale activist (voor de laatste keer) van dienst – 06/12/2021

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s