Open digitale brief aan de gemeenteraden van Antwerpen en Schoten

Beste gemeenteraadsleden,

Na een verblijf van 12 maanden in de Stad aan de stroom keerde ik zojuist terug naar mijn heimat Schoten, het groene dorp in de Voorkempen. Ik verbleef op de mooiste mansarde van Antwerpen in de bruisende studentenbuurt, ging op regelmatige basis mijn koffie (of pint) drinken in de buurt van de Grote Markt maar hunker nu naar het jaarlijks folklorefestival in het Park en de aankomst van de Scheldeprijs op de Markt van Schoten.

Toch moet één ding me van het hart; jullie stad en jullie gemeente stellen me digitaal teleur. Een stad en een gemeente die alles doen om de burger lokaal een thuisgevoelen te geven laten hun webstek niet onderbenut. Ook een digitaal thuisgevoel is vandaag belangrijk voor uw inwoners.

Tijdens mijn verhuis bezocht ik regelmatig www.antwerpen.be en www.schoten.be maar nergens enige verwijzing naar Mijn Burgerprofiel waar elke burger één persoonlijk overzicht heeft van al zijn/haar overheidszaken. Kortom een verzameling van alle officiële gegevens en een persoonlijke overheidsadministratie. Een e-loket dat altijd open is voor elke Vlaamse burger.

204 van de 300 gemeenten in het Vlaams Gewest verwijzen intussen naar deze bestaande en eenvoudig bruikbare loketfunctie via een knop rechtsboven op hun gemeentelijke webstek. Loop maar eens het alfabet af en bezoek www.aalst.be, www.aalter.be, www.aarschot.be, www.aartselaar.be, … Allemaal promoten ze deze Mijn Burgerprofiel functionaliteit via hun webstek. Wat een gemiste opportuniteit voor een betere dienstverlening aan burgers in Antwerpen en Schoten!

Daarom beste raadsleden deze dringende vraag. Plaats dit punt op de agenda van de volgende gemeenteraad, overstijg de discussie meerderheid vs. oppositie en beslis unaniem dat uw inwoners dit uniek loket ook digitaal moeten kunnen raadplegen via de webstek van hun gemeente. 

Doe het deze maand nog zodanig dat uw IT team de knop kan installeren voor 11 juli want dan hebben zo goed als alle Vlaamse steden en gemeenten hun webstek gelinkt aan Mijn Burgerprofiel en hoeven de Vlaamse burgers niet meer na te denken waar het dichtstbijzijnde e-loket zich bevindt. Dat noemen we de overheid tot bij de burger brengen.

Bedankt alvast om hier onmiddellijk werk van te maken.

Uw trotse inwoner.

PS Beste Bart en Maarten, ook van een burgervader verwacht ik meer digitaal leiderschap. Op 11 juli 2022 wordt immers dankzij de lancering van de Mijn Burgerprofiel app van elke smartphone een e-loket gemaakt en zal er eindelijk een leeuwtje prijken op het scherm van de smartphone van elke Vlaamse burger. Een mooier geschenk kan een N-VA burgemeester zijn inwoners volgende maand niet geven. Tot mijn grote verbazing behoren Antwerpen en Schoten niet tot de pilootgemeenten maar ik reken op jullie Vlaamse fierheid om alsnog deze eerste Vlaamse app persoonlijk aan te kondigen en te demonstreren op de 11 juli viering van volgende maand.

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s