Eendracht maakt macht, ook digitaal

Aan de vooravond van de nationale feestdag kunnen we misschien even stilstaan hoever ons land staat met digitalisering en de daarmee samenhangende digitale transformatie. Natuurlijk zijn er steeds andere en dringendere problemen die de aandacht verdienen maar de “digitaal is het nieuwe normaal” uitspraak van landgenoot en wereldwijd gerespecteerde expert Peter Hinssen krijgt aardig wat likes op sociale media. Niet iedereen beseft echter dat een digitale mindset kan helpen bij het aanpakken van zo goed als alle problemen.

In het begin van deze eeuw had België een digitale primeur; nergens ter wereld was er immers een land waar een digitale identiteitskaart, een eID in het formaat van een bankkaart werd uitgerold en terechtkwam in de portefeuille/portemonnee van elke burger. Zelfs Bill Gates kwam in Brussel persoonlijk dit leiderschap ondersteunen en gaf duidelijk aan dat de wereld behoefte had aan dit soort visies om op een versnelde wijze innovatieve oplossingen breed en veilig te introduceren. Vele jaren later blijkt dat landen zoals Estland deze visie efficiënter hebben uitgerold en België bij gebrek aan (digitale) samenwerking, besluitvorming en daadkracht intussen op de Desi-index teruggevallen is tot de zeventiende plaats van de 27 EU-landen. Een SmartNation onwaardig.

Toch barst België van digitaal talent. Zo slaagde iets meer dan een jaar geleden een team van Digitaal Vlaanderen en de Federale Overheidsdienst Volksgezondheid erin om op enkele weken tijd de CovidSafe app uit te werken en ruim voor de Europese deadline van 1 juli 2021 op de smartphone van vele Belgische burgers te installeren. En zo werd een virus plots een catalysator voor een versnelde digitalisering en kon de burger vaststellen dat certificaten op een veilige en gebruiksvriendelijke wijze op een smartphone konden worden opgeslagen en geraadpleegd. CovidSafe en de Itsme toepassing vonden op enkele maanden hun weg naar meer dan 6 miljoen smartphones van Belgische burgers. Als het echt moet dan lukt veel in dit land.

De Vlaamse overheid ging op dit elan verder en schonk iets meer dan een week geleden de Mijn Burgerprofiel app aan elke Vlaamse burger die plots ontdekte dat een loket zich niet noodzakelijk in het gemeentehuis dient te bevinden en wel degelijk 24 uur per dag/7 dagen per week geopend kan zijn. Sinds 11 juli 2022 is de smartphone van elke Vlaamse burger dus een e-loket geworden waar op regelmatige basis functionaliteit wordt toegevoegd zoals KBC en Belfius dat al jaren doen met hun “world class” mobile app. En even makkelijk en veilig toegankelijk.

Op een soortgelijke wijze had de federale overheid ter gelegenheid van deze nationale feestdag elke burger een electronische portefeuille kunnen schenken die vanaf dag één reeds door meer dan 6 miljoen Belgische burgers zou kunnen gebruikt worden. Het volstond immers de bestaande CovidSafe app om te dopen tot BEapp en naast het Covid certificaat ook op een soortgelijke wijze de bestaande eID en rijbewijs certificaten toe te voegen. eID en rijbewijs zijn echter certificaten die onder een Federale Overheidsdienst vallen die een andere visie over digitalisering heeft. Sic. De voorbije weken werd de problematiek op verschillende vlakken aangekaart en een oplossing lijkt alsnog in de maak. Maar niet dit jaar. Intussen werd alweer veel tijd en geld verloren. Bij gebrek aan een gemeenschappelijke visie, samenwerking én luisterbereidheid. Want alleen eendracht maakt macht.

Bovenstaande problematiek en polemiek betrof maar een simpele mobiele app. De komende jaren zijn de plannen ambitieuzer en zijn de risico’s dus nog groter.

In Vlaanderen heeft men terechte ambities met het Vlaams Datanutsbedrijf en Flanders Technology & Innovation, de remake van de Flanders Technology International beurzen waarmee de eerste Vlaamse executieve destijds geschiedenis schreef met bedrijven zoals GIMV, Telenet en imec als gevolg. Een prachtig initiatief dat duidelijk zal maken dat de grondstoffen in Vlaanderen wel degelijk tussen 1m50 en 2m10 boven de grond zitten met een innovatief leiderschap tot gevolg. Zo werd imec recent aangezocht om de Europese halfgeleiderindustrie te gaan leiden.

De plannen incl. de aankondiging van het Vlaams Datanutsbedrijf worden bekend gemaakt op de regeringsverklaring in september en zullen uitgevoerd worden in 2024. Misschien kunnen we er ook rekening mee houden dat België in het voorjaar 2024 het voorzitterschap van de EU waarneemt en dat we die hefboom nodig zullen hebben. Want in een globale dataeconomie die gedomineerd -en gemonetiseerd- wordt door Google, Amazon, Facebook en Apple lijkt een Vlaams Datanutsbedrijf NV wat kleinschalig. Moeten we daarom de ambitie niet hebben om vanuit Vlaanderen onmiddellijk -samen met België- een European Data Utility co-operatieve uit te werken? Burgers en overheden moeten controle hebben over hun data en kunnen eventueel mee in de waardeketen (lees geld verdienen met hun data) getrokken worden.

Dankzij Vlaanderen kan België dus wel degelijk een SmartNation worden waarnaar andere Europese landen opkijken. Eendracht maakt macht, ook digitaal.

Bruno Segers (°1958) bekleedde lokale en internationale directiefuncties bij technologie bedrijven zoals Oracle, Lotus, IBM, Microsoft en RealDolmen (nu Inetum) maar stond tegelijkertijd aan de wieg van IBBT/iMinds (nu onderdeel van Imec) en was jarenlang voorzitter van Flanders Investment & Trade. Hij heeft ervaring in zowel publiek als privé en probeert vandaag als actieve bruggenbouwer via technologie de samenleving duurzamer en beter te maken.

(na vakkundige aanpassingen gepubliceerd als opiniestuk in De Morgen van 20 juli 2022)

2 reacties

Geef een reactie

Gelieve met een van deze methodes in te loggen om je reactie te plaatsen:

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s