De olifant heeft (alweer) een muis gebaard, erger nog … een tweede digitale lege doos!

Twee jaar geleden lanceerde de Belgische federale overheid met veel tromgeroffel een gebruiksvriendelijke toepassing om de communicatie met de burger te vereenvoudigen. Een paar visionaire ontwikkelaars hadden immers aardig wat digitale lessen getrokken uit de succesvolle communicatie tijdens de covid periode.

Nieuwe GovApp moet overheid miljoenen besparen aan sms-kosten in haar communicatie met de burger klonk het veelbelovend op 7 mei 2022. Hieronder vindt de lezer de boodschappen van openbaar belang, in verband met de gezondheid, overstromingsrisico’s of crisissen die ik de voorbije twee jaar ontvangen heb:

Screenshot

Hoe is zoiets toch mogelijk hoor ik u al denken? Zeer eenvoudig. Het gebrek aan visie van de betrokken staatssecretaris. In plaats van andere overheidsdiensten te overtuigen van het gebruik van dit platform hanteert men het ‘not invented here’ principe en gaat men cavalier seul om het warm water opnieuw uit te vinden. 

Een week geleden was het weer zover. Met nog meer bombarie werd -in het kader van het Belgisch voorzitterschap van de Europese Raad- op 14 mei de Belgische digitale portefeuille gelanceerd. Deze keer in het bijzijn van verschillende ministers werd de langverwachte MyGov.be applicatie gelanceerd. De verwachtingen waren groot want iedereen binnen de Belgische ICT-sector weet dat al jaren aan deze oplossing gesleuteld werd.

We zijn intussen een week verder en het is nog steeds zoeken naar de eerste positieve noot aangaande deze MyGov.be app. Gewoon een zoveelste app tussen al die andere apps, geen enkele nieuwe functionaliteit, geen innovatie. Alweer een nieuwe overheidsapp: “De wirwar aan informatiestromen is heel verwarrend”.

Enkele weken na de publicatie van de Europese eIDAS 2.0-verordening op 30 april jl., is België een van de eerste EU-lidstaten die een Europese digitale identiteitsportefeuille gratis ter beschikking stelt van zijn burgers. Het gaat om een belangrijke verwezenlijking tijdens het Belgische voorzitterschap van de Raad van de EU” klinkt het trots vanuit de Wetstraat.

Bij mij klinkt het anders. De Belgische overheid heeft alweer een muis gebaard. De digitale portefeuille is spijtig genoeg zoals de meeste Belgische portefeuilles … leeg! Ondanks de vele informatie die een overheid over haar burgers heeft moet ik die nog steeds persoonliijk gaan opladen. Identiteitskaart, rijbewijs en voertuiginformatie moeten manueel aangevraagd worden. Bovendien is er geen enkel wettelijk kader om deze digitale dragers in België te gebruiken.

Beste Mathieu, één tip. Maak van deze MyGov.be een MyGov.eu app en trek Europa in om deze lege doos -in lijn met de eIDAS verordening- aan te bieden aan andere Europese landen die minder ver staan in hun digitalisering en dwing tegelijkertijd Europees een wettelijk kader af. Maar stop met succes te claimen rond een onnodige ontwikkeling die vele jaren nam en de Belgische belastingsbetaler miljoenen gekost heeft. Doe zoals elke andere politieke opa; ga naar Europa.

Nog een andere tip voor de staatssecretaris die binnenkort werkloos wordt. Promoot bij alle overheidsdiensten het gebruik van de al twee jaar bestaande GovApp. Dan besparen we minstens 15 miljoen per jaar. Dat is tenminste een quick win die geld opbrengt en geen geld kost. Doe het en doe het nu.

Eén reactie

Plaats een reactie